15 februarie 2010

PROST GUST - Kitschul

Există o soluţie împotriva avalanşei de prost gust revărsate prin ecranul televizorului: telecomanda! Beizadelele şi cadânele lor vulgare au, din fericire, circuite separate de cele ale plebei. Accidentele rutiere sunt cam singurele ocazii în care drumurile lor se întâlnesc. Dacă nu frecventaţi cluburile de "fiţe" şi nu sunteţi consumatori de tabloide, aveţi şanse să nu aflaţi niciodată cine este Poponeţ. Ceea ce vă şi doresc. Nimeni nu poate scăpa însă de atacul insidios al kitschului. Stridenţa cacofonică a high-life-ului romanesc are un echivalent urbanistic: cartierul Pipera.(asta pentru ca il cunosc mai bine ca Mizilul :)) ) O aglomerare de vile supradimensionate ca egourile proprietarilor. O apoteoză a kitschului în cele mai fanteziste declinaţii. În afară de canalizare, aici găsiţi orice: faţade ciclam şi lei de ipsos, cariatide dalbe şi pitici de grădină policromi, balustrade de marmură de inspiraţie funerară şi garduri acoperite cu faianţă, turnuleţe orientale şi reşedinţe cu aspect de policlinică. Multe dintre aceste construcţii bizare amintesc izbitor de hotelurile ieftine din staţiunile greceşti şi turceşti. Nu doar prin numărul impresionant de băi şi WC-uri. E limpede că proprietarii au rămas cu amintiri de neşters din primele lor concedii în afara graniţelor. La Platamonas sau Kuşadasi şi-au descoperit idealurile estetice. Experienţele ulterioare nu le-au alterat prea mult. De aici abuzul de palmieri şi amfore, gresie şi inox, ghips-carton şi spoturi. Desigur, mai există şi conservatori, pentru care apogeul luxului va rămâne întotdeauna Casa Sindicatelor. Sunt şi ei bine reprezentaţi în Pipera. Şi nu doar aici. Tendinţe similare pot fi descoperite la Snagov, Corbeanca, Mogoşoaia sau pe Valea Prahovei. În ciuda diversităţii ameţitoare, aceste construcţii au, de obicei, câteva caracteristici comune: sunt disproporţionate, inconfortabile şi teribil de greu de întreţinut. Şi, desigur, foarte scumpe! Moda la bloc!!! Alte doua exemple pe care sunt in masura sa vorbesc despre ele!!! Stilul cartierelor "ghetou"!Între Rahova şi Pipera, decalajele economice sunt uriaşe. Diferenţele de gust nu par însă chiar aşa de mari. Nici "clasa de mijloc" nu scapă însă de stereotipuri dubioase.

Spoturi, termopane, bucătărie "americană". Uşă metalică. Şi, neapărat, cadă ovală! Chiar dacă abia intră în baia meschină de la bloc. Balcon închis. Chiar dacă sufrageria devine întunecată ca o hrubă... Fotolii de piele, măsuţă de sticlă şi jaluzele verticale. Pat din fier forjat. Iată reţeta eleganţei ambientale pentru cei care nu îşi pot permite vile la Snagov sau palate în Bucureşti, dar vor totuşi să ţină pasul cu "lumea bună".

În plus, muuultă gresie şi faianţă. Gresie care imită parchetul. Sau linoleum care imită gresia. Faianţă care imită mo­zai­cul. Sau tapetul. Tapet care imită cărămida aparentă. Pereţi falşi – cu scafe, nişe şi etajere. Suntem în plină butaforie. În casele şi în vieţile românilor, autenti­cul nu prea mai are căutare. sincer...?dureros....

Un comentariu:

Lidia spunea...

Minunata analiza! Ar trebui mediatizata. Personal "mi-ai luat vorba din gura", dar ai facut-o extrem de concentrat si coerent.